Dr. Csőregh Éva, radiológus

 

201009130953430 ACUSON X300PEbeauty1
Rendelési idő:
csütörtök
15:00 - 17:00
 
Mikor célszerű ultrahang vizsgálatot végezni?

Az ultrahangvizsgálat kíméletes, károsító hatás nélküli, gyors, gyakorlott vizsgáló kezében hatékony képalkotó módszer. Könnyen kivitelezhető, biztonsággal ajánlható például belgyógyászati, sebészeti, vagy szűrő jellegű kivizsgálások részeként.A vizsgálat sorá n jól mérhető a szervek mérete, a szerveken belüli elváltozások nagy biztonsággal ábrázolhatók. Felfedhetőek daganatos betegségek, epe- és vesekövek, vagy gyulladás jelei. Nyaki, hónalji régiók duzzanatának vizsgálatakor megnagyobbodott nyirokcsomók, nyálmirigy, illetve pajzsmirigy betegségek kerülhetnek felismerésre. Az ultrahang a has-kismedencei, nyaki és végtagi verőerek és visszerek vizsgálatában - akár érelmeszesedés szövődményeinek, akár a visszerek betegségeinek diagnosztikájában - kiemelkedő jelentőségű módszer. Dr. Csőregh Éva, a Semmelweis Egyetem radiológus szakorvosa szeretettel várja Önt rendelőnkben has-kismedencei, nyaki, ágyéki, hónalji lágyrészek, valamint végtagi mélyvénák ultrahang vizsgálatára.

Hogyan működik?

A vizsgálatkor a vizsgálófejben elhelyezett kristály az emberi fül számára hallható hangok feletti tartományba tartozó hanghullámokat (ultrahang) bocsát ki, melyek testünk szerveinek határfelületeiről visszaverődnek. A visszaverődő hanghullámokat elektromos jellé alakítva az ultrahang gép egy monitoron látható szürkeárnyalatú képet állít elő. Minden szerv a rá jellemző visszhangmintázattal, úgynevezett echoszerkezettel rendelkezik, így környezetétől jól elkülöníthető. Testünk, így belső szerveink is nagy százalékban vizet tartalmaz, melyben az ultrahang terjedése könnyen megvalósul, így „látunk át” a lágyrészek rétegein.

Milyen előkészítési igényel az ultrahang vizsgálat?

A has vizsgálatakor túl gázos belek levegőtartalma miatt jelentősen romlik a mögöttük elhelyezkedő területek ábrázolhatósága. A belek gáztartalmát nem könnyű befolyásolni, azonban néhány tanácsot követve megkísérelhető a gázosság csökkentése. A vizsgálatra éhgyomorra érkezzünk, ha ez nem megoldható (például délutáni időpontunk van) 4-6 órás éhezést követően. Előző nap kerüljük puffasztó ételek fogyasztását. Közvetlenül a vizsgálat előtt szánsavas folyadék fogyasztása nem ajánlott. Szénsavmentes tiszta folyadék fogyasztása megengedett, az esetleg előírt gyógyszereket be lehet venni. Az ultrahang vizsgálat során az epehólyag is ábrázolásra kerül. Pontos megítélése teljesen telt állapotban lehetséges. Kávéfogyasztás, étkezést követően a hólyag összehúzódik, kiürül, mely megnehezíti a vizsgálatot, ezért a vizsgálat előtt érdemes a legalább 4 órás éhezést betartani. A kismedence a hasi ultrahang vizsgálatkor jobban áttekinthető, ha a húgyhólyag telt állapotban van. Nem kell pattanásig feszült hólyagra törekednünk. Célszerű a vizsgálat előtt fél órával 2-3 pohár vizet fogyasztani. A vizsgálatot megelőzően már ne ürítsük a hólyagot. A nyak, illetve a végtagok vizsgálata előtt különösebb előkészületre nincs szükség.

Hogyan történik a vizsgálat?

A kérdéses testfelszínt szabaddá kell tenni, a vizsgálófej közvetlenül a bőrfelszínnel érintkezik. A bőr és a vizsgálófej között szükséges magas víztartalmú zselé alkalmazása, melyet a vizsgálat végén eltávolítunk. Az ultrahang vizsgálat általában hanyatt fekvő helyzetben történik, de szükséges lehet egyéb testhelyzet beállítására is. Például oldalfekvésben a máj vagy a vesék jobban ábrázolhatók. Az alsó végtagok áttekintéséhez hason fekvő helyzet lehet kívánatos. A vizsgálat ideje néhány perctől 20-30 percig is tarthat, mely a kérdéses terület nagyságától, illetve a vizsgálandó régiók számától függ. Az ultrahang vizsgálat fájdalommal nem jár, azonban a szervek jó ábrázolhatóságához enyhe nyomás alkalmazása szükséges.